Feed on
Posts
Comments

Här kommer en blixtrapport från Storylinekonferensen!Hittar inte sladden till digitalkameran så jag kan inte visa några bilder. De kommer imorgon!

DSC01814

Wow! Vilka kickar, vilka människor! Vilka fantastiska arbeten som sker därute! Och lilla jag får vara med! Jag har inspirationsmaterial & färdigt material av mycket god kvalitet som skulle räcka till hela skolans gemensamma teman under minst ett år. Alla täcker dessutom otroligt viktiga och för oss aktuella områden. Hela tiden är lärprcoessen i fokus på ett fantastiskt elevdelaktigt sätt. Det här är verkligen Liseberg för pedagoger!

Dagen började med vacker musik, sen kom han, Steve Bell himself. Han hade hunnit bli mycket äldre än vad jag hade tänkt mig, han var väldigt kort och lite knubbig.Men vilken utstrålning och vilket engagemang! Det är så häftigt när människor brinner trots att de är över sjuttio år. Måtte jag aldrig slockna! Han berättade om hela storylinehistorien, samt vad storyline är. Vi fick se några smakprov från hela världen. Här kan du läsa mer om honom. Dagens mål är att lyckas hamna på samma bild som honom. Det hade varit stort…. Hoppas Tinate hjälper mig med det!

Efter underbara Steve följde en mycket intressant föreläsning och hållbar miljö och klimatefrågor och hur bra Storylinemetoden är för att arbeta med dessa viktiga frågor. Det var professor John Holmberg på Chalmers som förmedlade det viktiga budskapet att vi måste fokusera mer på lösningar och mindre på problem när vi arbetar med miljöfrågor. Mycket tänkvärt, jag har aldrig riktigt tänkt på att fokus lätt hamnar där. Vi pratar gärna om miljöförstörning, avgaser, växthuseffekter, nya istidens vara eller icke vara. Istället borde vi utgå från nyckelfrågan:Hur vill vi att vår värld ska vara?

Resten av dagen var jag på två mycket intressanta seminarier. Den ena handlade om hur man kunde arbeta med Internetsmarthet i en Storyline som heter Nätet fångar. Det var Helena Fredriksson,iT-pedagog från Jämtland som höll i den. Tänk om man kunde få med hela arbetslaget på den nästa läsår! Starta upp en mysig kväll i höst tillsammans med föräldrar och elever och låta dem skapa elevkaraktärer & föräldrarkaraktärer, hemmiljö & klassrum. Vilka givande diskussioner vi skulle kunna ha om Internets himmel & helvete!

Sista seminariet för dagen handlade om hur man kan använda Storyline för att utveckla sin skola och sitt arbetslag. Det var jag och 20 rektorer, samt gräddan från PIM, Steve Wretman & huvudtalarna under denna konferens. Det kände som jag inte riktigt hörde hemma där, men gud så spännade det var! Det var ljuvliga Mait Adegård som höll i detta seminarium. Hon hade i början av sin rektorskarriär låtit sina lärare under ett läsår arbeta med en Storyline som mynnade ut i skolans utvecklingsplan. Detta vore också något för oss. Lärarna fick i uppdrag att i grupper skapa den ideala läraren, den ideala kollegan och den ideala skolledningen. Utifrån detta blev det automatiskt djupa pedagogioska diskussioner om dem själva, deras styrkor och svagheter utan att någon kände sig påhoppad, kränkt. Lärarna fick därefter göra den typiska eleven på skolan och skriva vilka behov den typiska eleven hade. sedan fick de sätta plus & minus utifrån hur väl de tyckte att skolan hanterade elevens behov. Mycket intressant!

Nu måste jag dra runt Tjörn. Färjan är trasig! Jag berättar mer i morgon. Då ska jag även försöka skriva lite om Landskapsidol!

3 Responses to “Snabbis från Storylinekonferensen”

 1. ITmira says:

  Det låter som en jättekick du var på! Här finns nog massor att utforska, du måste berätta mer senare 🙂

 2. Johi says:

  Låter så kul! Jag hänger på när jag är tillbaka!

 3. LAL says:

  Hej!

  Ramlade in på din blogg då jag sökte på John Holmberg. Funderade på om hans föreläsning var inspirerande och gav dig något.
  Läste dessutom att du uppskattade Leif Strandbergs föreläsning. Han lär visst vara underbar som estradör och förmedlare.

  Snygg blogg.Men jag är inte så hemma i den här världen. Men har lagt dig som favorit, så jag tittar väl in ibland.

  Mvh

  LAL

Leave a Reply

Skip to toolbar